25 Међународни сајам вина у Темерину

25. Међународни сајам вина у Темерину 1

25 Међународни сајам вина у Темерину

ВЕЛИКИ БЛАГОСЛОВ ЗА МАНАСТИР ЂУРЂЕВЕ СТУПОВЕ У РАСУ – Вино Мерло барик из бербе 2021. је добило Велику златну медаљу и то баш из јубиларне 850. године од оснивања манастира (1171-2021)

Винарија Ступови – Винарија Манастира Ђурђеви Ступови у Расу је освојила пет награда на јубиларном
25. Међународном јануарском сајму вина у Темерину – највећој винској смотри у Србији, a по броју узорака једној од највећих манифестација ове врсте у Европи.
Учествовало је 613 излагача из шест земаља из региона (Словачка, Хрватска, Црна Гора, Румунија, Мађарска и Србија). Вина је оцењивало 78 међународних судија.
Винарија Ступови је добила највећи број награда: Велику златну медаљу за Мерло барик из 2021. (оцена жирија 95,8 од максималних 97 бодова), две златне медаље за Каберне совињон из 2021. и 2022. и две бронзане медаље за Тамјанику и Бели совињон.

Ако трагамо за узроком високог квалитета наших вина, узалуд ћемо траћати време тумарајући по земљи премда је и она пажљиво анализирана. Одабране су најлепеше парцеле као и сорте грожђа. Земља је каменита али довољно растресита да се корен лозе лако пробија и добро учвршћује. Минерални састав је идеалан, јужна експозиција уз оријентацију исток-запад и велики нагиб винограда омогућава осунчаност током читавог дана. Природну реткост какво је вулканско узвишење чијим врхом од 800 мнв. доминира манастир као и скоро подједнака удаљеност од знатно виших врхова Голије, Копаоника, Рогозне, Мокре Горе, Хајле и Пештера, може само Бог да подари. Магле се спуштају испод манастира и винограда, а оштре мразеве привлаче високи планински врхови. Док су Дежевска котлина и Нови Пазар у магли, манастир и виногради су окупани сунцем, што веома често доводи до феномена температурне инверзије када је на врху манастирског узвишења топлије него у котлинама.
Све ово чини једну чудесну микро климу која не постоји на нашим просторима. Али чак ни све ово није довољно за врхунски квалитет вина.
Докучити тајну врхунског квалитета вина је могуће само истанчаним духовним чулима која нам сугеришу да се треба вратити у далеку прошлост у којој се налази праузрок.
Узгој винове лозе је забележен још у 12. веку када велики жупан Стефан Немања (Св. Симеон Мироточиви) у сред Раса недалеко од свог двора у Дежеви оснива своју прву владарску задужбину и дарује јој велике поседе. Крунским поседима су ходали и његови потомци Св. Сава и Св. краљ Стефан Првовенчани, а касније и Свети краљеви Радослав, Владислав, Урош I, Драгутин и Милутин. Узгој винове лозе се развијао у време Светог краља Драгутина (који је као други ктитор сахрањен у манастиру) али и касније кроз читав средњи век све до 1690. год. када је манастир запустео. Трагови древних винограда су се могли наћи у по којој виновој лози скривеној у растињу, а које су кроз векове стрпљиво чекале да дођу нови монаси.
Као што је манастир подигао Божијим указањем Свети Симеон Мироточиви моливши се усрдно свом заштитнику Светом Георгију, тако је и први виноград посађен руком Немањића на овој Светој земљи носио благослов Божијих угодника. Садашњи игуман протосинђел Гаврило (Божиновић) вођен овим сазнањем добија визију али и велику жељу те 2011. год. сади прве калемове. На тај начин после 321. године обнавља виноград и производњу вина и то на крунском поседу Немањића где су били првобитни виногради. У капљици данашњег вина су као тајни састојак садржани сви прохујали векови и благослови оних који су оснивали и обнављали
најстарију немањићку владарску Царску лавру манастир Ђурђеве Ступове у Старом Расу.

У почетној фази формирања винограда 2011.год., приликом одабира парцела и селекције сорти, отац Гаврило се консултује са највећим стручњацима из ове области у Србији али и са својим дедом Властимиром Божиновићем који је читав свој живот провео у винограду Рајац у селу Лужнице које се налази између Крагујевца и Тополе. Послушао је мудар савет свога деде да прво изврши пробно сађење због бојазни од измрзавања, а затим да посади сорте које су се најбоље показале. За главне стручњаке је одабрао агронома гђу. Анку Мијаиловић и гђу. Милијану Радовановић. Прве радове у винограду изводи братија манастира (јеромонах Гаврило и монах Георгије уз помоћ вредних руку г. Растка Танасковића – Ралета и г. Љубомира Пузовића – Љубе. Првобитно је засађењо 1000 садница разних сорти као проба које је поклонио г. Живко Исаиловић из Милутовца, а затим је формиран виноград од сорти које су се најбоље показале.
Прва берба је била 2015. год., а вино је свечано ускладиштено у најквалитетнијим храстовим бурићима који су поклон винарије Радовановић. Касније, проширењем винограда у цео процес се укључује г. Бобан Цветић, који у мају 2022. год. постаје директор Винарије Ступови. Његовим доласком се уноси нови квалитет у цео процес производње вина, што резултира веома брзом али и очекиваном наградом на првом учешћу Винарије Ступови на неком такмичењу.
Вина могу бити квалитетна, винарија може бити ексклузивно уређена, али без поднебља, тима стручних људи који су спремни на сарадњу, дугогодишњег стрпљивог рада са пуно љубави и најважније благослова Божијег нема врхунског успеха.
Манастир је благодаран Богу, Светом Георгију и Светим Немањићима, али се овом приликом захваљује и свима који су допринели обнови производње, данас слободно можемо рећи, једног од најквалитетнијих вина у Србији и региону.

***
25. Међународни јануарски сајам вина у Темерину 11-21.01.2023.

То је један од највећих сајмова вина, не само у Србији, већ и у тзв. Карпатском кругу. Јануарски фестивал вина у Темерину, одржан је у суботу 21. јануара у Градској хали спортова. На овој винској манифестацији пријављено је 613 винара. Вина су потом изложена на дегустацију, а тог дана их је дегустирало од 2 до 3.000 људи. Куриозитет овогодишњег фестивала, јесте то што се одржава јубиларни 25. пут. У време пандемије, фестивал није одржан 2021. године, али је већ прошле године било 650 учесника. Програм је ове године почео десет дана пре самог сајма, тј. 11. јануара, када се примају узорци вина, а трајао је до 13. фебруара, након чега реч имају судије. Око 80 међународних судија формирало је комисије, а од суботе, 14. јануара су се оцењивала вина на тај начин да нису знали којој винарији које вино припада. Сва оцењена вина изложена су на дегустацији у суботу, 21. јануара, када су проглашени резултати и додељене награде.

Аутор
Фотографије : Манастир Ђурђеви Ступови у Расу